Prednosti pohištva iz ponovne uporabe

Jun 10, 2022

Ni nam treba zavreči našega dragocenega pohištva, ki nosi spomine družine ali celo več generacij. Naše pohištvo je priča našemu vsakdanjemu življenju; odraščanju, praznovanjem in dogodkom, ki jim vdahnejo karakter in dušo. V njem se zrcali nešteto zgodb. Morda rabi le barvno osvežitev ali pa novo tekstilno preobleko.

 

1. CENA

Če kupujemo novo pohištvo se je dobro zavedati, da kar je poceni ni vedno najceneje – primer kavča iz umetnega usnja, ki ga moramo zamenjati čez dobro leto, ker se lušči.
Pohištvo iz ponovne uporabe je skoraj vedno cenejše od novega, če ga primerjamo s podobni kakovostnim rangom.
Izjema so lahko kreativno nadgrajeni kosi pohištva v katere je bilo vložene veliko kreativnosti in dela ali posebni zbirateljski ali antični kosi, ki pa so lahko tudi dobra investicija, saj z leti celo pridobivajo na vrednosti.
To pa še ne pomeni, da je pohištvo iz ponovne uporabe skoraj zastonj. Za to, da se pohištvo pripravi za prodajo je namreč vloženega kar nekaj truda in dela, od čiščenja, brušenja, barvanja, do bolj zahtevnejših obnov. Pohištvo pa je nato potrebno še prodati.

 

2. ZDRAVJE

Novo pohištvo (sploh iz iverke ipd.) vsebuje strupene snovi – hlapne organske spojine, ki se počasi sproščajo kot plini v naš dom še najmanj 2 leti (formaldehid, benzen, ftalati) in povzročajo od draženja oči in dihal in respiratornih težav, do glavobolov in vrtoglavice. Ob dolgotrajni izpostavljenosti višjim vrednostim celo rakava obolenja.
Pohištvo iz ponovne uporabe je običajno že sprostilo te strupene pline, prav tako pa med rabljenim najdemo tudi več kakovostnega in masivnega pohištva po sprejemljivih cenah.

 

3. SKRB ZA OKOLJE IN ETIČNOST

Pohištvena industrija je ena izmed največjih onesnaževalcev, podobno kot modna industrija. Trendi se hitro menjajo, zato proizvajalci izdelujejo pohištvo vse hitreje in ceneje, kar povzroča visoko onesnaževanje in izkoriščanje delovne sile.
Pri izdelavi novega pohištva se porabljajo naravni viri. Pri nakupu rabljenih ali recikliranih izdelkov prihranimo naravne vire, zmanjšamo količino odpadkov in znižujemo ogljični odtis, ki je za kar 82% nižji kot pri novem izdelku.
Ob nakupu v lokalnem okolju pa vračamo tudi v lokalno skupnost in na ta način spodbujamo razvoj in priložnosti v našem kraju.

 

4. KAKOVOST, EDINSTVENOST IN KREATIVNOST

Stanovanje opremljeno le z novim pohištvom lahko deluje neosebno, sterilno… kot iz kataloga. Morda je lepo na sliki, ni pa nujno, da je v njem bivanje prijetno, udobno, sproščeno. Rabljeno pohištvo, lahko tudi v kombinaciji s kakovostnim novim pohištvom naredi dom unikaten, oseben, odraža stil osebe, ki v njem živi.
Tudi, če ne želimo v celoti opremiti svojega stanovanja z rabljenim pohištvom, pa lahko za začetek izberemo posebne ikonične »statement« kose, ki bodo prostoru dodali karakter.

 

5. OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE

Z globalizacijo in instant potrošništvom se je začela tudi izgubljati kulturna avtentičnost in z njimi stare obrti in znanja (mizarski mojstri, šivilje). Stili pohištva so skoraj po celem svetu podobni.
Z nakupom ikoničnih kosov prejšnjega stoletja, tisočletja, ohranjamo našo kulturno dediščino (stare tovarne, kot je Stol Kamnik, vezenine Bled ipd.), s popravili pa ohranjamo znanja in veščine preteklih generacij in jim dodajamo nova.

 

NASTVETI OB NAKUPU POHIŠTVA

– popravi kar imaš (sam ali zaupaj mojstrom)
– kupi rabljeno
– kupi kvalitetno
– kupi masivno, če imaš možnost

Če imamo nizek budžet ali v ustvarjanju uživamo, pa lahko z malo smisla pohištvo tudi sami kreativno nadgradimo, obnovimo.

Od kolaža idej do barvne palete

Od kolaža idej do barvne palete

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico     Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila....

Enostavna prenova predalnikov

Enostavna prenova predalnikov

Končno ste zbrali pogum, da sami v vaš dom vnesete nekaj sprememb. Se morda poigravate z idejo, da bi prebarvali kakšen kos pohištva? In ker...

Nočna omarica ni samo kos pohištva

Nočna omarica ni samo kos pohištva

V spalnicah se sproščamo in si dnevno polnimo našo energijo. Poleg kvalitete postelje predstavlja tudi izbira nočne omarice pomemben del. Pri sami...