Pomen in psihologija barv

Jun 28, 2021

Choosing colours should not be a gamble.

It should be a conscious decision.

Colours have a meaning and a function.

Verner Panton

Barve uporabljamo za izražanje, so neke vrste pripomoček pri komunikaciji, prav tako pa so uporabne tudi kot sredstvo za spreminjanje (počutja, okolice…). Z barvami lahko svet okoli sebe obogatimo, si ga estetsko uredimo in prilagodimo glede na lastne potrebe in želje. Ker pa imajo barve tudi svoj vpliv je dobro, da se prej pozanimamo kakšen je ta, da si nehote ne skvarimo klime.

Strokovnjaki poudarjajo, da imajo barve in različni barvni odtenki ogromen vpliv na naša življenja. Vplivajo na naše razpoloženje, storilnost, počutje in sprostitev. Pomagajo nam pri organizaciji, prepoznamo jih hitreje kot znake v prometu.

Doživljanje barv je odvisno predvsem od prostora v katerem se nahajamo  in tudi od nas samih, odvisno od našega razpoloženja.

Pa poglejmo značilnosti in vpliv določenih barv:

  • Rdeča

je zelo močna barva. Simbolizira življenje, ljubezen, vitalnost, agresijo in nevarnost. Je najbolj agresivna barva, ki spodbuja intelektualne dejavnosti, metabolizem, napad in delo. Spodbuja asociacije kot so: stop, revolucija, nevarnost, praznik, ogenj in kri.

  • Oranžna

je mešanica rumene in rdeče, ki spodbudno deluje na možgane in vliva pogum. Simbolizira veselje, zrelost in rast, trajnost, zvezo. Oranžna barva osvobaja, sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja. Asociira nas na sonce, ogenj, sadje.

  • Rumena

je prav tako kot rdeča močna in opazna barva. Je edina barva, ki bode v oči. Mednarodno uveljavljena barva, ki simbolizira nevarnost. Rumena je barva zlata in sonca, zato je simbol večnosti. Prav tako je simbol za zavist, napuh, sovraštvo in izdajalstvo. Izraža optimizem in samozavest, lahko pa brezobzirnost in zoprno vsiljivost.

  • Zelena

je pomirjujoča in osvežujoča. Povezujemo jo z naravo. Simbolizira mir, svežino, rast in prebujanje. Povezujemo jo z varnostjo, pravičnostjo, nezrelostjo in počitkom. Njen vpliv je pomirjajoč, daje vtis morale in lojalnosti.

  • Modra

je pomirjujoča barva, ki jo povezujemo z naravo, morjem, gorami. Zbuja občutke neskončnosti, globine, stremenja k nečemu višjemu. Asociira nas na hladnost in vdanost, simbolizira odprtost, inteligenco in upanje. Projicira zbranost in ponotranjenost in s tem nasprotuje in ovira rumeno barvo.

  • Vijolična

sodi med temnejše barve, je mešanica modre in rdeče. V nas vzbuja pomirjenost, skromnost, potrtost, preprostost. Povezujemo jo z močjo, premoženjem, oblastjo, kozmetiko in cvetjem. Simbolizira zmernost, obvladovanje, poslušnost in pokornost.

  • Rjava

predstavlja nekaj otipljivega, stabilnega, odganja negotovost. Simbolizira materinstvo, materialnost, ugodje in varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki na organizem deluje pomirjujoče.

  • Črna

v nas spodbudi asociacije na ostrost, zaprtost, okultnost, včasih mračnost. Hkrati pa simbolizira tudi moč, prestiž, eleganco, spolnost.

  • Bela

simbolizira mir in tišino, nov začetek, brezmadežnost, resnico, nedolžnost. Asociira nas na sneg, angela, zimo in mraz. Za razliko od črne, za katero velja odsotnost vseh barv, bela združuje vse barve barvnega spektra. Preveč te barve deluje hladno, daje občutek osamljenosti.

 

Barve imajo velik vpliv na vizualno komunikacijo. Različni odtenki drugače vplivajo na posameznika. Premišljena izbira barv in razumevanje so glavni atributi dizajnerjev in umetnikov, ker lahko dramatično vplivajo na izid njihovega dela. Na podlagi njih si ustvarimo interpretacije in mnenja, te pa nas lahko nad določeno temo, projektom ali izdelkom navdušijo ali nas od njega odbijejo. Te so odvisne od mišljenja in kakšno sporočilnost želimo okolici oziroma uporabniku prikazati.

 

Tako smo tudi pri KNOF-u oblikovali barvno paleto naših prekrivnih barv, pa poglejmo še njihove značilnosti in njihov vpliv

Kamnito siva

Siva barva je nevtralna, nepristranska, je barva kompromisa. Primerna za popestritev manjših detajlov zaradi negativnih lastnosti, medtem ko ni primerna kot samostojna, saj lahko deluje neprijetno. Je nežna barva, ki s svojim  nežnim podtonom doda zapletenost vsakemu predmetu. Temnejši odtenki dajejo vtis dramatičnosti in skrivnostnosti, svetlejši odtenki pa jo naredijo svetlečo in živahno. Je formalna barva, običajna, zanesljiva in ponazarja točnost, refleksivnost in teorijo.

Vijola pastel

Vijolična je barva domišljije in duhovnosti, je originalna, izvirna, drza in čarobna. Spodbuja harmonijo čustev in uma, občutljivost in sočutje. Uporablja se tudi v zdravilske namene, saj pomirja, blaži vročinske izpuščaje, opekline, uravnoveša prebavo, blagodejno vpliva na vse žleze z notranjim izločanjem, vzpodbuja delovanje vranice, olajša delovanje limfnega, srčnega in žilnega sistema. Uporablja pa se tudi pri zdravljenju bolezni kože, meningitisa, išiasa, tumorjev, revme, mentalnih bolezni in težav z mehurjem.

Golobje modra

Deluje sproščujoče in neskončno, kot je neskončno morje in nebo. Spodbuja k umski umirjenosti in zbranosti. Je vsestranska in univerzalna. Modra barva je barva miru in harmonije, barva zrelosti, natančnosti, sposobnosti, zaupanja, iskrenosti in zvestobe. Je idealistična, izboljšuje samoizražanje in sposobnost komuniciranja. Pomirja, umirja srčni utrip, zmanjšuje ritem dihanja, zožuje žile, preprečuje vnetja, umirja bolečine, spodbuja sprejemanje odločitev, prinaša razumevanje modrost in utrjuje samozaupanje.

Bela

Je barva popolnosti, jasnosti. Kot valovanje je mešanica vseh treh naravnih barv (rdeče, modre in zelene barve). Ne spodbuja čustev, a odpira nove poti – je barva novih začetkov. Prebuja odprtost, rast in kreativnost ter pooseblja čistost. Njena osnovna značilnost je enakost, kar pomeni pravičnost in nepristranskost, nevtralnost in neodvisnost. Ponuja notranje čiščenje naših misli in čustev, osveži in okrepi celoten energijski sistem. Preveč bele pomeni da je hladna, izolirana, prazna in daje občutek nenavezanosti in nezanimanja. Je najprimernejša in hkrati najpogosteje uporabljena barva ozadja. Ustvarja občutek hladu in zračnosti, preveč bele pa deluje sterilno.

Biserno bela

Biserno bela barva se je že v 19. Stoletju uporabljala kot osnovna barva visoko cenjenega pohištva. Ponuja nam kremast videz z rahlim podtonom zelene/rumene. Je barva, ki se nam pod različnimi zornimi koti vedno pokaže v različnih niansah.

 

Vintage CAMOUFLAGE pisarna v omari
Od kolaža idej do barvne palete

Od kolaža idej do barvne palete

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico     Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila....