Od kolaža idej do barvne palete

Maj 16, 2022

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico

 

 

Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila. Kuhinja potrebuje načrt postavitve kuhinjskih elementov, da ohrani funkcionalnost in še vedno ohrani občutek domačnosti. V dnevnem prostoru je potrebno poiskati osrednjo točko, ki bo pritegnila pogled. V spalnici potrebujemo drugačen pristop, prostor želimo narediti umirjen in primeren za spanje.

Pri prenovi stanovanja je spalnica prostor na katerega radi pozabimo, kljub temu, da v njem preživimo 1/3 vsakega dneva. S pravilno izbiro barvne palete, dekoracije, svetil in pohištva, si lahko ustvarimo prostor, ki nas bo pomirjal in nam omogočal dober spanec.

Ponujamo vam 7 nasvetov notranjih oblikovalcev, ki vas popeljejo skozi korake načrtovanja prenove spalnice.

1. Poiščite vašo inspiracijo

Začnite z iskanjem kreativnih idej – poiščite inspiracijo v stvareh, ki vam prinašajo občutek sreče ali vas inspirirajo. Pobrskajte po časopisih za opremljanje doma, po socialnih omrežjih ali celo v vaši najljubši kavarni. Naredite fotografije in posnetke zaslona in si jih shranjujte v eno mapo, da imate vse ideje na enem mestu.

Vključite tudi slike narave, ali fotografije nečesa, kar vas res pritegne. Posnetki, na katerih ni samo pohištvo, vas lahko usmerijo k barvam, ki vas umirjajo, različne tkanine vam lahko dajo idejo katere vzorce ali teksture si želite imeti v spalnici.

Priporočajo tudi izdelavo kolaža idej (ang. mood board) v katerega lahko vključite barvne palete, vzorce tkanin, članke, vse vaše inspiracije.

2. Izberite vašo barvno paleto

Spalnica naj bo vaše varno zavetje. Zato zberite barvo, ki pomirja, kot sta modra in nežno roza, svetila z možnostjo zatemnitve ali mehko svetlobo, vse kar vam daje občutek miru in umirjenosti.

Ne pozabite tudi na nežno zeleno, ki daje občutek povezanosti z naravo. Zelena nam da občutek ugodja in privlači občutek harmonije, ki umirja napetost in stres ter nam pomaga, da ostanemo mirni in spočiti.

3. Načrtujte pravilen tok

Z lepilnim trakom si označite orise pohištva na tla in tako pridobite občutek za prostor, dimenzije pohištva ter tok premikanja.

V kolikor imate prazen prostor, si lahko pomagate z načrtovanjem po feng shu-ju.

4. Razmislite o zidnih tapetah

Tapeto lahko uporabite za osredno steno za vzglavjem postelje ali za uokvirjanje naravnega vira svetlobe v spalnici. Pri izbiri tapete upoštevajte velikost vaše spalnice. Manjši vzorci na tapetah delujejo čudovito v velikem prostoru, vendar so lahko za manjše prostore prenaporni. Večji vzorci pašejo  v večino prostorov, vendar bodite pozorni na svetlobo, ki lahko vpliva na izgled tapet in lahko barvo tapet potemni ali posvetli.

5. Ustvarite svojo paleto svetlobe

V spalnici je svetloba ključnega pomena za zagotavljanje dobrega spanca. Zatemnitvene zavese, žaluzije ali rolete, skupaj z mehko svetlobo namiznih lučk vas zazibajo v miren spanec.

Ambientalna svetloba je verjetno najbolj pomembna v spalnici, večina notranjih oblikovalcev priporoča več različnih virov svetlobe, od čudovitih lestencev, do manjših namiznih lučk za branje in lučk za osvetlitev umetniških del. Obvezno izberite toplo svetlobo, ki dvigne raven melatonina in izboljša spanje.

 

 

6. Odstranite nered in pospravite svoje stvari

Razmislite, zakaj imate kakšen predmet v svojem stanovanju in ali ni morda odveč? Obdajte se s predmeti, ki vam res pomenijo nekaj in vam prinašajo občutek sreče in pozitivne energije. Organizirajte omare, pospravite police, vsak predmet naj ima svoje mesto.

7. Dodajte vašemu prostoru teksturo

Tekstura naj bo pomembna kot sta barva in vzorci. Nič ni bolj dolgočasnejšega kot raven in sterilen dizajn. S teksturo zbudimo čute vida in dotika. Poizkusite uporabiti vsaj 2 teksturi, kot recimo usnje in volno. Predstavljajte si svetleča, zbrušena tla prekrita s preprogo.

 

Svetujemo vam, da se lotite svojega kolaža idej in poskrbite za prostor, ki je največkrat spregledan, vendar v njem preživite veliko časa.

Enostavna prenova predalnikov

Enostavna prenova predalnikov

Končno ste zbrali pogum, da sami v vaš dom vnesete nekaj sprememb. Se morda poigravate z idejo, da bi prebarvali kakšen kos pohištva? In ker...

Nočna omarica ni samo kos pohištva

Nočna omarica ni samo kos pohištva

V spalnicah se sproščamo in si dnevno polnimo našo energijo. Poleg kvalitete postelje predstavlja tudi izbira nočne omarice pomemben del. Pri sami...