Kdo bo rešil svet?

Okt 7, 2021

Zakaj želimo novo? Kakšna je zgodba naših oblačil? Ali imajo rabljena oblačila slabšo energijo kot nova, narejena v “sweatshopih”? Ali so trendi krivi za večjo potrošnjo?

 

O teh in drugih zanimivih temah smo se pogovarjali na diskusiji Čigava oblačila nosim/Kdo nosi moja, v petek, 1.10.21 v Novem mestu, z zelo zanimivimi gostjami: gledališko in filmsko igralko ter televizijsko voditeljico Zvezdano Mlakar, modno oblikovalko in prejemnico Young talent Elle Style Awards 2020 Anjo Medle in predsednico društva Focus Živo Kavka Gobbo. 
Diskusijo je moderirala Mojca Žganec Metelko, direktorica zavoda KNOF so.p.

 

 

Sklep diskusije je, da je potrebno o teh vprašanjih govoriti na glas. Da je smisel v povezovanju, da imamo kot skupnost, če se povežemo, večjo moč kot posamezniki.
Vse kar potrebuješ je manj. In če potrebuješ manj, je tisto manj lahko bolj kvalitetno, ni potrebno, da je ceneno, ni potrebno, da je izdelano na drugem koncu sveta, ampak je lahko podpora domačim ustvarjalcem, ki jih je vse več.

 

 

 

 

Trajnost je res kompleksna in občutkom nemoči ob alarmantnih podatkih o škodi, ki jo delamo našemu planetu, je težko uiti.

 

 

 

 

Cilj je, da bomo ljudje v prihodnosti kupovali več ne-novega, da bomo prešli iz “imeti” na “uporabljati, nato pa predati naprej še drugemu v uporabo.
Ne-novo je res kul. Še posebej, če oblačila prihajajo iz strani članov indie rock skupine MRFY, ki so na dogodku donirali svoja oblačila.

 

Izvirne stilske outfite iz ne-novih oblačil butikov Stara šola so na ulicah in mostu Novega mesta oživeli prostovoljci iz vsega sveta, ki sta jih združili  ESC prostovoljki na zavodu KNOF so.p., Natalia in Liza, preko svojega ESC projekta.

 

Dogodek se je sklenil z vzkliki, “Kdo bo rešil svet? MI!”

 

 

 

 

Utrinke iz dogodka je v svoj objektiv ujel Lenart Lukšič.

 

 

Prednosti pohištva iz ponovne uporabe

Prednosti pohištva iz ponovne uporabe

Ni nam treba zavreči našega dragocenega pohištva, ki nosi spomine družine ali celo več generacij. Naše pohištvo je priča našemu vsakdanjemu...

Od kolaža idej do barvne palete

Od kolaža idej do barvne palete

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico     Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila....

Enostavna prenova predalnikov

Enostavna prenova predalnikov

Končno ste zbrali pogum, da sami v vaš dom vnesete nekaj sprememb. Se morda poigravate z idejo, da bi prebarvali kakšen kos pohištva? In ker...

Nočna omarica ni samo kos pohištva

Nočna omarica ni samo kos pohištva

V spalnicah se sproščamo in si dnevno polnimo našo energijo. Poleg kvalitete postelje predstavlja tudi izbira nočne omarice pomemben del. Pri sami...