Kaj bo “in” to jesen in zimo

Sep 15, 2021

Poletje se poslavlja in leto se počasi nagiba h koncu. Kmalu bomo toplino sončnih žarkov nadomestili z udobjem dnevnih sob. Naše življenje se ponovno seli v notranjost naših domov. Zato je prav, da namenimo našo pozornost tudi trendom notranjega opremljanja in trendom barv, ki bodo v nas prebudile občutek udobja in topline. 

Pandemija covid-19 je vplivala pri oblikovanju trendov pri notranji opremi in dekoraciji. Nikdar še ni bilo toliko poudarka na udobju, skrbi za lastno ugodje in vse naše čute. Dom nam predstavlja varen umik iz zapletenega vsakdanjika in nam mora predstavljati središče našega sveta. 

Katere barve so »in«? 

Ameriški inštitut za barve Pantone je za barvo letošnjega leta izbralo kar dve – ultimativno sivo in razsvetljujoče rumeno. Svojo izbiro je podprlo s stališčem, da rumena barva predstavlja upanje in optimizem. Siva, odtenek rečnih kamnov, pa nas opogumlja in v nas vzbuja občutke zbranosti, stabilnosti in odpornosti. Skupaj ti dve barvi predstavljata zavezo k moči in optimizmu. Delujeta kot nov začetek. 

Vsekakor pomeni letošnje leto konec belih sten in stropov. V modi so barve, ki delujejo pomirjujoče. Vsi odtenki modre barve, barva terakote, zemeljske barve, vse zelene nianse in pastelni odtenki. Tudi bež barva, ki deluje brezskrbno, se pojavlja v raznih kombinacijah. Rumena pa bo zasijala v vseh svojih razsežnostih. 

 

 
Trosed Gutmann factory

 

Prostor leta 21 – domača pisarna 

Posledično, zaradi razmer v katerih že dalj časa živimo, je dom postal epicenter našega sveta. Delo od doma je že vsem dobro znana praksa. Prijetna in funkcionalna domača pisarna in posledično perfektno urejen sprostitveni kotiček je »must have« vsakega doma. 

Uporablja se več funkcijsko pohištvo, prevladuje svetel les. Posegamo lahko po »vintage« kosih ali izbiramo med pohištvom zanimivih geometrijskih oblik. Velik poudarek zasledimo na trajnostnem pohištvu in pohištvu iz ponovne uporabe. Zaželeni so tudi drznejši kosi pohištva. Prevladuje rustikalen slog. 

Kaj pa detajli in dekor? 

Pri detajlih in dekorju ste lahko zelo drzni, a pazite »Manj je včasih Več«. Razkošne luči, vpadljive barvne preproge, tudi stenske tapete so nazaj. Dom naj vam krasijo sobne rastline, cvetlični vzorec pa se lahko pojavlja povsod. 

 

Jesen bo odeta v barve tudi v modni industriji 

Tudi v modni industriji bodo prevladovale modra, zelena, rumena, siva, rdeča barva. Ponovno so modne tudi roza, vijola in barva fuksije. Črno bele kombinacije pa so tako ali tako večne in vedno »in«. Cvetlični vzorec bo prisoten povsod. 

Pa vendar. Vedno sledite svojemu okusu, če vam je všeč barva, ki to sezono ni modna ne oklevajte. Nosite jo lahkotno in samozavestno – izvirnost se vedno splača. 

Modni stil1
Od kolaža idej do barvne palete

Od kolaža idej do barvne palete

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico     Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila....

Enostavna prenova predalnikov

Enostavna prenova predalnikov

Končno ste zbrali pogum, da sami v vaš dom vnesete nekaj sprememb. Se morda poigravate z idejo, da bi prebarvali kakšen kos pohištva? In ker...