11 osnovnih pravil notranjega opremljanja, ki bi jih morali poznati

Feb 17, 2022

Če vprašate kateregakoli notranjega oblikovalca, kakšne so skrivnosti za uspešen stajling vašega doma, se bo odgovor po navadi glasil: “ Ni nobenih pravil”. Čarobna formula zagotovo ne obstaja, prav zaradi tega pa je smiselno poznati določena osnovna pravila.

Navsezadnje si moramo priznati, da je prava umetnost združiti pohištvo, razsvetljavo, dekoracijo v eno samo in učinkovito celoto. Le komu pri tem ne bi prav prišel dober nasvet. Tudi, če trenutno ne gradite ali prenavljate, razmislite kako uporabiti naslednje nasvete notranjih oblikovalcev.

POZNATI OSNOVE

Nima vsakdo »oko« notranjega oblikovalca, obstajajo ključne »stvari«, ki jih je potrebno upoštevati. Pri načrtovanju novega prostora se moramo vedno osredotočiti na tri osnovne elemente: prostornino, svetlobo in globino. Globino je mogoče doseči s pravilno izbiro pohištva. Nizko pohištvo poudari okna in omogoča več svetlobe, prav tako nam svetle barve prostor optično povečajo.

 
Nizko pohištvo

 

RAZMISLITE O UDOBJU

Dom mora ustrezati našemu načinu življenja in zadovoljevati naše potrebe. Pri vsakem projektu upoštevajte praktičnost in ne pozabite na živahnost. Pogosto se zgodi, da sodobni trendovski stoli in sedežne garniture še zdaleč niso udobni.

UPORABITE LUČI

Ne zanašajte se samo na dnevni vir svetlobe, hitro se vam lahko zgodi, da je prostor videti raven in dolgočasen. Osvetlitev poživite z uporabo namiznih, stenskih, talnih svetilk. Usmerite jih na stvari, ki jih želite poudariti – lepa slika, miza, zanimiv detajl v kuhinji…

 

 

Uporaba luči

VEČJE JE BOLJŠE

Ko ste v dvomih, pojdite na veliko – Go big. Z velikimi slikami, preprogami, lestenci naredite dober in mogočen vtis.

NAČRTUJ, NATO NAČRTUJ ŠE ENKRAT

Načrtovanje je ključno. Vredno je vložiti malo več časa, da bi ugotovili kdo pravzaprav ste in kaj točno potrebujete v prostoru preden začnete z nakupovanjem.

 

POSKRBITE ZA RAVNOVESJE

So vaše stene rumene barve? V prostor umestite rumeno preprogo, vazo.., tako dobi prostor smiselno podobo. Je omara v barvi češnje? Tudi slika na steni naj ima enak okvir.

PAZITE NA BARVE

Ko uporabljate barve, ne pozabite na barvne podtone. Tako boste uspešni pri izbiri barv in usklajevanju s tkaninami. Na primer: Prave čiste sive barve ni, običajno ima vijoličen, zelen ali moder podton. Bodite pozorni pri kombiniranju z ostalimi barvami.

ŽIVITE Z IZBRANIMI BARVAMI

To še zdaleč ne pomeni, da izberete barvo in upate na najboljše. Vzemite si čas za preizkus željene barve v vseh vrstah svetlobe se lahko spreminja. Dnevna svetloba, prižgane luči – vse to nam lahko olajša odločitev.

 

Barve-rumen naslonjač

VEDNO IZMERITE

Pred nakupom vedno izmerite in se prepričajte, da bo željeni kos pohištva res ustrezal vašemu prostoru. Ko nakupujemo nas slike v spletnih trgovinah pogosto zavedejo, prav tako ni nujno da bo razstavni eksponat ustrezal tudi našemu domu.

UMETNOST JE POMEMBNA

Ni nujno, da vaše domove krasijo samo drage umetnine. Popestrite ga lahko tudi s svojimi ali cenovno ugodnimi detajli a pozor »Manj je več«.

 

Za opremljanje si je potrebno vzeti čas in premislek. Ne hitite z nakupi, dobro premislite, saj je od vaših odločitev odvisno kako se boste v svojem domu počutili in funkcionirali.

Od kolaža idej do barvne palete

Od kolaža idej do barvne palete

7 nasvetov notranjih oblikovalcev, kako prenoviti spalnico     Pri prenovi stanovanja vsak prostor potrebuje premislek in izbiro stila....

Enostavna prenova predalnikov

Enostavna prenova predalnikov

Končno ste zbrali pogum, da sami v vaš dom vnesete nekaj sprememb. Se morda poigravate z idejo, da bi prebarvali kakšen kos pohištva? In ker...

Nočna omarica ni samo kos pohištva

Nočna omarica ni samo kos pohištva

V spalnicah se sproščamo in si dnevno polnimo našo energijo. Poleg kvalitete postelje predstavlja tudi izbira nočne omarice pomemben del. Pri sami...